Obavijesti

Sport

Komentari 66

Hajduk zacementirao 3. mjesto i opet ima težak europski put. Evo kad koji klub kreće u Europi

Hajduk zacementirao 3. mjesto i opet ima težak europski put. Evo kad koji klub kreće u Europi

Dinamo još može izravno do skupina ili play-offa Lige prvaka, Rijeka kao utješnu nagradu može imati ulazak u kvalifikacije Europske lige, a Uefa na ljeto kreće s novim sustavom natjecanja

VIDEO

Nakon utakmica 33. kola i matematički je jasno kako će Hajduk završiti sezonu na trećem mjestu. Do prošle nedjelje postojala je luda teorija kako bi se mogao dokopati čak i naslova ili drugog mjesta, ali porazom od Varaždina (1-0) i to je palo u vodu. "Bili" će s nikad skupljom momčadi, koja teži 32 milijuna eura, biti lošiji nego što su u prošle dvije sezone bili s manje novca.

POGLEDAJTE SAŽETAK: Rijeka - Dinamo 1-2

Pokretanje videa...

Rijeka - Dinamo 1-2 (sažetak) 01:38

Sve utakmice SuperSport HNL-a gledajte samo na MAXSport kanalu Hrvatskog Telekoma.

Hajduk je tako izgubio i svaku šansu da se dokopa Lige prvaka ili Europske lige, odnosno da ima šansu za popravni ako ispadne u nekom od natjecanja, kao što godinama ima Dinamo. To znači da će sve nade polagati u pohod na skupinu Konferencijske lige koja će, kao i dva jača natjecanja, biti u drugačijem ruhu, s 36 momčadi u ligaškom formatu.

Kad Dinamo i Rijeka startaju u europsku sezonu?

"Modri" imaju pole position uoči zadnja tri kola prvenstva da osiguraju 25. naslov prvaka Hrvatske. Četiri boda više i relativno lakši raspored otvaraju im komotnu situaciju uoči finiša prvenstva. A prije zadnjeg kola Dinamo i Rijeka borit će se i za Rabuzinovo sunce, 15. svibnja na Maksimiru i 22. svibnja na Rujevici.

Osvajač Kupa automatski će dobiti mjesto u prvom pretkolu Europske lige. Bude li to osvajač prvenstva, to će mjesto pripasti drugoplasiranom iz prvenstva. Prvak načelno starta u drugom pretkolu Lige prvaka 23./24. srpnja, osvajač Kupa ili doprvak 11. srpnja. Što je čak tri tjedna prije početka nove sezone HNL-a, zakazane za prvi vikend u kolovozu.

Ako osvoji HNL, Dinamo može preskočiti drugo pretkolo i direktno otići čak i u skupine ili u play-off ako mu se poslože drugi rezultati, odnosno ako završi kao klub s najboljim koeficijentom u kvalifikacijama. Da bi se to dogodilo, prvaci svojih zemalja ne bi smjeli postati Šahtar, Slavia Prag i Kopenhagen. Za ulazak "modrih" u play-off Šahtar smije biti prvak Ukrajine, a ima istu situaciju na vrhu ljestvice kao i Dinamo. Isto tako, Borussia Dortmund ne bi smjela završiti peta u Bundesligi i pritom osvojiti Ligu prvaka. To bi značilo da bi se Dinamo u Europu uključio tek 20. ili 21. kolovoza.

Važno je napomenuti i kako klub koji krene u prvom pretkolu Europske lige mora proći tu fazu kako bi osigurao još barem četiri utakmice u Europi jer se u iduće pretkolo Konferencijske lige prebacuju samo klubovi koji ispadnu u drugom pretkolu Europske lige nadalje.

Kad Hajduk kreće u europsku sezonu?

Za razliku od finalista Kupa, "bili" od nedjelje poslijepodne znaju da će se Europi priključiti 25. srpnja, kad je na rasporedu prva utakmica drugog pretkola Konferencijske lige. Ždrijeb je 19. lipnja. Hajduk će za ulazak u skupine morati izbaciti tri kluba.

Kad Osijek ili Lokomotiva kreću u europsku sezonu?

"Bijelo-plavi" su odmaknuli na četvrtom mjestu od lokosa zahvaljujući subotnjoj pobjedi na Opus Areni. Imaju četiri boda prednosti i na dobrom su putu da koliko-toliko spase sezonu izlaskom u Europu. Četvrtoplasirani klub kreće u istoj fazi kao i trećeplasirani, dakle u drugom pretkolu Konferencijske lige.

Tko će biti nositelj u kojoj fazi?

Tu situacija nije definirana do kraja s obzirom na prvenstva u drugim ligama, ali Dinamo će sigurno biti nositelj u svim pretkolima Lige prvaka i potencijalno u trećem bubnju u grupnoj fazi. Rijeka bi trebala imati lakši ždrijeb u prva dva pretkola Europske lige, nenositelj u trećem, a nositelj u play-offu za Konferencijsku ligu. Također bi mogla biti u trećem bubnju grupne faze.

Hajduk i Osijek trebali bi biti nositelji u drugom pretkolu Konferencijske lige, Splićani i u trećem, za razliku od Osječana. Ako hajdukovci doguraju do play-offa za Konferencijsku ligu, tu ih vrlo vjerojatno opet čeka težak zadatak jer zbog slabog koeficijenta neće biti nositelji.

Koji je novac u igri?

Uefa u prvoj sezoni po novom švicarskom sustavu tri klupska natjecanja nudi i znatno veće premije klubovima, s 3,5 skočit će na 4,4 milijarde eura. Od toga na kvalifikacije otpada 132 milijuna eura, čak 308 milijuna za klubove koji neće vidjeti Europu kroz fond solidarnosti.

Još nije sasvim jasno koliko koje pretkolo eurokupa donosi novca, ali su razrađeni parametri za ligašku i nokaut-fazu natjecanja. Ulazak u Ligu prvaka tako će honorirati 18,62 milijuna eura (čak tri milijuna više nego dosad), pobjeda vrijedi 700.000 eura manje zbog većeg broja utakmica (2,1 milijun), kao i remi (700.000 eura). Ulazak u EL klubu će donijeti 4,31 milijun eura, a u KL 3,17 milijuna. Nadamo se da će među honoriranima biti i hrvatski klubovi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 66
VIDEO

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja
ČUDESAN MEČ U RIJADU

Usik je apsolutni prvak svijeta! U spektaklu je pobijedio Furyja

Prvi put nakon 25 godina dobili smo apsolutnog prvaka u teškoj kategoriji, a tu laskavu titulu u Saudijskoj Arabiji osvojio je Oleksandr Usik koji je podijeljenom odlukom sudaca slavio protiv Tysona Furyja

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća
SVE O BORBI

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća

Prema saznanjima Fury će za borbu zaraditi 105 milijuna dolara, dok će Usik zaraditi 45, ali od toga će donirati milijun i pol dolara za Ukrajinu
VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu
GOLIJADA U KOPRIVNICI

VIDEO Slaven - Dinamo 2-3: Klinci i rezerve srušili Belupo uoči uzvrata s Rijekom u Kupu

U sadržajnoj utakmici 35. kola HNL-a palo je pet pogodaka. Dinamo je gubio pa okrenuo, a na koncu do slavlja stigao u 93. minuti. Šansu su dobili juniori i rezervni igrači, a debitirao je sin trenera Sergeja Jakirovića