Obavijesti

News

Komentari 131

Manjine se drže zajedno i dat će podršku Jandrokoviću za šefa Sabora. DP: 'Čvrsti kao stijena'

Manjine se drže zajedno i dat će podršku Jandrokoviću za šefa Sabora. DP: 'Čvrsti kao stijena'

Više od tjedan dana prošlo je od održavanja parlamentarnih izbora, a još uvijek nemamo novu vladu niti je još itko spojio 76 ruku i sastavio većinu. HDZ i DP su u pregovorima, a manjine su dale podršku HDZ-u

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
PORUKA DP-A

DP se oglasio: 'Čvrsti smo kao stijena'

PLENKOVIĆ NAKON VLADE

Počela je Plenkovićeva presica nakon sjednice Vlade. 

- Nema ništa novo u odnosu na jučer. Sastanci se nastavljaju sljedeći tjedan. O ovome danas ne znam. Nije prihvatljivo, ali treba pitati je li to prihvatljivo Milanoviću i korumpiranom SDP-u. Oni vabe DP. Sad ćemo povući crtu na ovo difamiranje i laži. Umjesto da netko od vas kaže da su poraženi na izborima, oni zovu DP. Ono što je bit da moramo podvući crtu da ljudi koji imaju hrpu aferu su u stanju generalno optuživati HDZ - rekao je Plenković o trenutnom stanju s izbornim kalkulacijama.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

PLENKOVIĆ O RAFALEIMA

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da je slijetanje prvih šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Veliku Goricu povijesni događaj za sigurnost Hrvatske istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more.

"Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali", rekao je Plenković na sjednici Vlade, dan nakon što su zrakoplovi stigli u Hrvatsku.

Kupnju Rafalea nazvao je jednom od najvažnijih odluka i projekta koji su realizirani, te podsjetio da je ta strateška odluka donesena na početku mandata prve njegove vlade, prije osam godina.

Proces nabave zrakoplova vođen je transparentno i rigorozno, stigle su četiri ponude i odlučeno je da se nabave francuski Rafalei koji su po svojim performansama, opremi i cijeni bili najbolji odabir za novac koji je hrvatska država osigurala.

"Ovo je bio vrlo složen i zahtjevan vojni, pravni, financijski i međunarodni proces. Uključili smo sve dionike i pazili na financijsku dimenziju. Avioni su sami po sebi koštali 999 milijuna eura plus indeksacija cijena plus PDV, međutim tranše i isplate išle su tako da nisu utjecale na javni dug", istaknuo je premijer.

Zahvalio je ministrima financija Primorcu i Mariću te svoj trojici ministara obrane Krstičeviću, Banožiću i Anušiću, Glavnom stožeru, te stručnjacima u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Posebne čestitke uputio je pilotima, mehaničarima i tehničarima. Njih stotinjak bilo je gotovo dvije godine na obuci u Francuskoj. Istaknuo je pozitivne komentare visokih francuskih dužnosnika na profesionalnost, angažman i entuzijazam naši časnika.

"Kažu da takav stupanj profesionalnosti još nisu vidjeli", rekao je Plenković. 

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona ističe da je dio jačanja sposobnosti Hrvatske vojske i podsjeća da je u proteklih osam godina proračun MORH-a povećan za više od sto posto.

"U međuvremenu smo nabavili dodatne helikoptere Crne jastrebove, Bradleye koji se sada obnavljaju, nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, planiramo ga i nadopuniti novim sustavom zemlja-zrak srednjeg dometa, a obnovit ćemo i našu radarsku pokrivenost. Naravno da ćemo naša ulaganja nastaviti i u kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj ratnoj mornarici, to je veliki idući projekt", kaže Plenković.

PRIJEVREMENI IZBORI

Vlada je odlučila raspisati prijevremene izbore za članove Gradskog vijeća Grada Raba i Općinskog vijeća općine Otok, za gradonačelnika i zamjenika Grada Gospića te općinskog načelnika Općine Raša za nedjelju 9. lipnja, istu nedjelju kada se održavaju i izbori za Europski parlament.

Na sjednici u petak, Vlada je donijela odluku o raspisivanju prijevremenih izbore za članove Gradskog vijeća Grada Raba i Općinskog vijeća općine Otok, gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Gospića te općinskog načelnika Općine Raša. 

Kako je državni tajnik Ministarstva pravosuđa i javne uprave Juro Martinović podsjetio, Vlada je na sjednici 28. ožujka 2024. raspustila predstavnička tijela Grada Raba i Općine Otok te razriješila gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića i njegovu zamjenicu dok je načelnica Općine Raša, Glorija Paliska, podnijela ostavku 2. travnja 2024. godine iz privatnih razloga.

Na današnjoj sjednici odlučili su ove prijevremene izbore raspisati za nedjelju 9. lipnja, istu nedjelju kada se održavaju i izbori za Europski parlament. 

Vlada je, između ostalog, usvojila i prijedlog akcijskog programa Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027., odnosno ažurirala ga kako bi ga uskladila s direktivom EU. 

"Program mjera zadržao je strateške prioritete i posebne ciljeve Programa iz 2017. s obzirom na to da su isti definirani dovoljno široko i daju okvir za ažuriranje mjera zaštite i upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem", istaknuto je u prijedlogu akcijskog programa kojeg izrađuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. 

Od 51 mjere iz Programa donesenog 2017., utvrđeno je kako ih 12 nije provedivo, stoga ih je Ministarstvo iz ažurirane Strategije povuklo. Dodano je osam novih mjera, a ažurira 39 postojećih neprovedenih i djelomično provedenih mjera. 

Na sjednici je izmijenjena i Uredba o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava u skladu s obvezom jednogodišnjeg usklađivanja s popisom Europske unije.

GRMOJA O DOGOVORIMA

Zastupnik bošnjačke, albanske, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine Armin Hodžić, HDZ-ov Damir Habijan, SDP-ov Arsen Bauk i Mostov Nikola Grmoja u emisiji Hrvatskog radija Poligraf komentirali su sastavljanje vlade.

Manjine su jučer objavile da ostaju zajedno i da jednoglasno podržavaju HDZ-ovog Gordana Jandrokovića za šefa sabora, no zasad se ne izjašnjavaju o koaliciji. 

Grmoja je rekao kako vjeruje da Ivan Penava nije dio grupacije iz Domovinskog pokreta koja želi s HDZ-om.

- Mislim da on ovaj brod DP-a može usmjeriti u onom smjeru koji su oni građanima obećavali prije izbora. Zato sam pozvao u svojoj izjavi DP ili nekompromitirane dijelove DP-a da pošaljemo Plenkovića u oporbu - rekao je Grmoja.

- Ako bez nas nema formiranja bilo čega, jasno smo rekli, za razliku od drugih aktera koji nešto uvjetuju, da Penava ili netko iz DP-a može biti predsjednik sabora - objasnio je Grmoja. 

Komentari 131